Brzi kontakt: 063 307 038
Energetske zadruge šansa za održivi razvoj sela u Srbiji

Energetske zadruge šansa za održivi razvoj sela u Srbiji

Štampa Email
(0 glasova)
Galerija fotografija

U Hotelu Srbija u Vršcu  u utorak 19. 09. 2017 godine u suorganizaciji Inovacionog centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj Srbije a u organizaciji  Evropskog pokreta u Srbiji i Fakulteta političkih nauka u Beogradu održana je debata na temu Srbija i EU – Obnovljivi izvori energije.

Na skupu je konstatovano da Srbija još nije iskoristila svoje energetske potencijale iz obnovljivih izvora energije kako bi eliminisala zavisnost od uvoznih i fosilnih energenata jer zbog komplikovanih procedura koristi samo 15-16% potencijala za proizvodnju obnovljive energije.

Na skupu je rečeno i da treba više da se radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva i osnivanju energetskih zadura kao što se to radi u Hrvatskoj u toj oblasti, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje.

- Korišćenje energije vode, sunca, vetra, ali i geotermalnih izvora i biomase za dobijanje struje u Srbiji je još uvek zanemarljivo malo u odnosu na upotrebu fosilnih goriva, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (FPN) Dejan Milenković.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da Srbija ima potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od 4,3 miliona tona ekvivalenta nafte a zbog komplikovanih procedura iskoristi se samo 15 do 16%. On je ocenio da će dostizanje cilja da Srbija do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora biti veoma teško.

Vršac jedna od retkih lokalnih samouprava koja intenzivno radi na što boljem iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

- Pored jednog vetroparka koji trenutno postoji u Vršcu, u planu podizanje još jednog snage 117 megavata, kao i da je urađena studija koja je pokazala velike potencijale za iskorišćavanje solarne energije. Lokalna samouprava razmišlja da 3.000 hektara državnog zemljišta iskoristi za proizvodnju biomase i otvaranje postrojenja gde bi se proizvodila energija koju bi koristila lokalna industrija, a taj projekat mogao bi da obezbedi posao za oko 200 ljudi, rekao je Miloš Vasić član vršačkog gradskog veća.

Predstavnik Centra za ekološku politiku FPN Marko Vujić ocenio je da problem predstavlja i to što država nema mogućnosti da više subvencioniše korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije. On je rekao da treba više da se radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje.

Debata u Vršcu deo je serije događaja koji Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u Beogradu organizuju u 17 gradova Srbije u saradnji sa Evropskim pokretom Srbija - Sremska Mitrovica i Kraljevo.

Ti skupovi se održavaju u okviru projekta "Evropa za mene" koji podržava delegacija EU u Srbiji sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropskih integracija i građanima pruže proverene i korisne informacije.

Na kraju skupa zaključeno je da se u organizaciji Invovativnog centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj Srbije, CEFX Vršac, Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Evropskog pokreta u Srbiji pripremi zajednički projekat pod nazivom Energetske zadruge kao podsticaji održivog razvoja sela Srbije. 

ICOPRRS - medijsko promotivni tim


Ostavi komentar

logo

Užička 34
26365 Veliki Gaj
Srbija

Telefoni: 063 307 038 i 066242842
Email: icoprrs@gmail.com

Da li ste posetili?

Najnovije

Copyright © Agencija za konsalting i preduzetništvo - ACDE. Izrada: Dizajn Studio ClickMan