Brzi kontakt: 063 307 038
Vršačka šunka - brend sa geografskim poreklom

Vršačka šunka - brend sa geografskim poreklom

Štampa Email
(0 glasova)
Video

Osim po dobrim vinima, Vršac bi uskoro mogao da postane prepoznatljiv i po proizvodnji kvalitetne svinjske šunke, koju je ovdašnje udruženje „Vršačka šunka“ posle četiri godine mukotrpnog rada najzad uspelo da zaštiti u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Ovaj mesni proizvod je tako i zvanično postao brend sa zaštićenim geografskim poreklom, koji će se ubuduće praviti po strogo propisanim pravilima, a sa osnovnom idejom da se sačuva tradicija, koja se u seoskim domaćinstvima ovog kraja vekovima prenosila s kolena na koleno.

Vlasnik jednog takvog domaćinstva, čija se porodica već šestu generaciju bavi mesarstvom, Miodrag Logožan, bio je jedan od glavnih inicijatora ideje o brendiranju, jer najbolje zna šta su specifičnosti vršačke šunke i kako se ona nekada pravila.

- Mi smo privilegovani što imamo puno vetrovitih dana, jer to ima izuzetno značajnu ulogu u procesu proizvodnje šunke. A ono što našem proizvodu daje specifičan i jedinstven ukus je drvo kleka, koje u našem kraju raste u izobilju, a koje stavljamo u dim - objašnjava Logožan.

Proizvodnja šunke sa geografskim poreklom, za razliku od prošlih vremena, sada mora biti usklađena sa pravilima opisanim u elaboratu, koja podrazumevaju da sve što je uključeno u proces proizvodnje (od uzgoja i klanja svinja do salamurenja, dimljenja i zrenja šunke) mora biti isključivo na teritoriji četiri opštine - Vršac, Bela Crkva, Alibunar i Plandište, koje su uključene u ovaj projekat.

Zoran Rajković vođa projekta „Vršačka šunka“  kaže da se prvo planira da se zadovolji potrebe lokalnog tržišta, kao i da vršačka šunka bude deo turističke ponude, koja će pored dokazanih vina, privući goste da dođu u naš kraj a kada Kada se posao bude razradio, Vrščani bi sa ovim proizvodom mogli da izađu i na strano tržište, pogotovo što su izdejstvovali najteži oblik zaštite geografskog porekla, koji je priznat i u EU.

Pogledajte video o Vršačkoj šumki:


Ostavi komentar

logo

Užička 34
26365 Veliki Gaj
Srbija

Telefoni: 063 307 038 i 066242842
Email: icoprrs@gmail.com

Da li ste posetili?

Najnovije

Copyright © Agencija za konsalting i preduzetništvo - ACDE. Izrada: Dizajn Studio ClickMan